Marmara Denizi'nde müsilaj sorunu giderek büyüyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Müsilaj Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Ekim sonunda fark edilen müsilajın, gerekli önlemler alınmadığı için hızla yayıldığını açıkladı. Özellikle Sedef Adası açıklarında çekilen görüntülerde, müsilajın 12-18 metre derinlikte yoğun bulut kümelerine dönüşmesi dikkat çekti. 44 metredeki deniz kalemlerinin müsilaj tarafından sarıldığı gözlemlendi.
Prof. Dr. Sarı, müsilajın deniz yaşamını tehdit ettiğini vurgulayarak, "Balıklar, yengeçler, pinalar için deniz yaşanmaz hale geliyor. Çok az insan bunun dert edindiğinin farkında," dedi. Müsilajın ağırlaşarak dibe çökeceğini, yüzeye çıkan kısmının ise yaz aylarında denize girme kaygısını artırdığını belirtti. Bu durum, deniz canlıları için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
Yetkililere çağrıda bulunan Prof. Dr. Sarı, "Marmara’ya 1 litre bile arıtılmamış atıksu bırakılmamalı. EDS kameralarıyla yolları donatan bir ülke, denizleri kirletenleri görmezden gelemez. Suç atmayı bırakın, denize bakın!" ifadelerini kullandı. Müsilaj sorunuyla ilgili acil önlem alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarı, deniz dostu Serço Ekşiyan’a paylaştığı görüntüler için teşekkür etti.
Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorunu, bölgedeki ekosistemi tehdit ediyor ve bu durum, hem deniz canlıları hem de insanların sağlığı açısından ciddi sonuçlar doğurabilir. Yetkililerin zaman kaybetmeden etkili çözümler üretmesi bekleniyor.