Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında, 2024-2025 sezonunun geride kalan döneminde önemli bir artış yaşandı. İhracat, yüzde 9’luk artışla 924 milyon dolardan 1 milyar 5 milyon dolara yükseldi. Bu süreçte, en fazla talep gören ürün çekirdeksiz kuru üzüm olurken, en çok bu ürünleri İngilizler, kuru incir ve kuru kayısıları ise Amerikalılar tercih etti.
İZMİR (İGFA) - Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatı, yüzde 10’luk artışla 360 milyon dolardan 396 milyon dolara ulaşırken, kuru incir ihracatı yüzde 28’lik artışla 228 milyon dolardan 292 milyon dolara yükseldi. Ancak, geçen sezonki ihracat tutarının yüzde 6 gerisinde kalan kuru kayısıdan elde edilen döviz tutarı 317 milyon dolar olarak belirlendi.
MİKTAR BAZINDA İHRACAT YÜZDE 16 GERİLEDİ
Toplamda, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatı döviz bazında yüzde 9 artarken, miktar bazında ise yüzde 16’lık bir düşüş yaşandı. Ege İhracatçı Birlikleri’ne göre, 2023/24 sezonunda Türkiye, 269 bin ton kuru meyve ihraç ederken, 2024/25 sezonunun aynı döneminde bu rakam 226 bin tona geriledi.
Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin dünya kuru meyve ambarı konumunda olduğunu vurguladı. Türk üreticilerin kaliteli kuru meyveleri ihracatçılar aracılığıyla dünya genelinde pazarladıklarını belirterek, bu süreçte katma değer dönüşümüne katkı sağladıklarını ifade etti.
Özellikle Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı ürünler kategorisinde yer alan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin pazarında tüketiminin artırılması adına çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Işık, “Sağlıklı nesiller için sağlıklı kuru meyvelerimizin tüketiminin arttırılması için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Ayrıca, üreticilerin kaliteli ve gıda güvenliği sağlanmış kuru meyveler ürettiğine de dikkat çekti.
Mart ve Nisan aylarındaki soğuk hava ve don olayları, kayısı ve üzüm bölgelerinde önemli kayıplara yol açtığını belirten Işık, devletin üreticilere yönelik desteklerinin artırılmasını gerektiğini ifade etti. Bu yıl yaşanan don olayının Türkiye genelinde büyük hasarlara yol açtığını ve üreticilerin bu süreçte devlet desteklerini beklediğini ekledi.
KURU ÜZÜMÜMÜZÜ EN ÇOK İNGİLİZLER, KURU İNCİR VE KURU KAYISIMIZI AMERİKALILAR TALEP ETTİ
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki altı gıda birliği, ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin pazar payını artırmak için 6 yıldır sürdürdükleri Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi ile, kuru kayısı ve kuru incir ihracatında ABD lider konumuna yükseldi. 2024/25 sezonunda, 1 Ağustos 2024 – 3 Mayıs 2025 tarihleri arasında ABD’ye kuru kayısı ihracatı 56,4 milyon dolara ulaştı.
Fransa 26 milyon dolarlık, Almanya 25 milyon dolarlık Türk kuru kayısısı ithal ederken, bu ülkeleri 14 milyon dolarla Avustralya ve 12,5 milyon dolarla İngiltere izledi. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri, Türk kuru incirine olan talebini yüzde 48’lik artışla 43 milyon dolardan 64 milyon dolara çıkararak, bu alandaki liderliğini pekiştirdi. Türkiye’nin kuru incir ihracatında geleneksel pazarları arasında yer alan Fransa, 35,3 milyon dolarlık, Almanya ise 34 milyon dolarlık ithalat ile ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, İtalya’ya 13,4 milyon dolarlık ve Kanada’ya 12,7 milyon dolarlık kuru incir ihraç etti.